Een goed verhaal over de computerbril met blueblock filter.

Dit is hoe zo'n bluelightfilter werkt.

computerbrillen bij https://computerbril.org/

Grote kans dat als je op kantoor werkt of ander werk verricht waarbij je de hele dag met je snufferd naar een scherm staart, je in de middag last krijgt van je ogen. Ken je dat droge bijna branderige gevoel in je oogkassen? Dat komt door je scherm.

Het beste voor de ogen is om ze zo min mogelijk aan beeldschermen bloot te stellen. Als dit vanwege je werk onmogelijk is, zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je ogen minder vermoeid raken. De meest voor de hand liggende is door regelmatig een computerpauze in te lassen. Andere tips zijn oogyoga (ja, oogyoga, lees hier verder) of een computerbril.

Computerbril getest in Australie

Onze Australische zusjes hebben voor ons de bril getest. Laten we dit eerst uit de wereld helpen: een computerbril is anders dan een bril op sterkte en draag je alleen tijdens schermtijd. De bril, of eigenlijk het glas van de bril, is van een bepaalde beschermlaag voorzien die het blauwe licht van je scherm tegenhoudt. In de optiek gaan de glazen door het leven als blue light-filters.

Het blauwe ledlicht van onze schermen (tablet, telefoon, computer) heeft een negatieve werking op de aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon. Veel mensen raken daardoor vermoeid en komen 's avonds moeilijker in slaap. Glazen met blue light-filters kunnen het blauwe licht tot wel 98 procent tegenhouden, waardoor je minder last hebt van je ogen en je melatonine-aanmaak niet wordt verstoord.

Werkte het?

Zowel Natasha Harding (digital fashion writer bij de Australische ELLE) als Jessica Chandra (digital news & entertainment editor) merkten meteen op dat het glas niet zwaarder weegt dan een regulier glas. Beide collega's probeerden de bril een week lang en allebei kwamen ze tot een positieve conclusie. Ze merkten vooral in de middag de gunstige effecten van de bril: ze voelden zich niet gedwongen naar buiten te kijken en de hoofdpijn die meestal rond die tijd optreedt, was afwezig.

Natasha Harding merkte dat de druk van haar ogen af nam: 'About an hour after I would sit down at my computer each morning I'd start to experience a sharp pain in each of my eyes, which became more uncomfortable as the day progressed. When I started using the glasses, the relief was almost immediate. In fact, I even forgot about the pain I used to get until I stopped using the glasses one day and it returned. I've been wearing them ever since and honestly feel like they've made a big difference to my happiness at work.'

De gunstige effecten van het dragen van de bril zijn voor beide collega's zo groot dat wanneer ze de bril niet dragen, de hoofdpijn tijdens schermtijd al snel weer terugkeert. Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, maar door de positieve uitkomsten, moeten we bij ELLE Nederland ook maar eens een test overwegen. Daar komen we nog op terug.

Bronvermelding: Dit artikel 'Het nut van een computerbril; onze ELLE-collega's testten het' is geschreven door elle.nl