Een Blueblock Filter neutraliseert het blauwe licht dat je scherm uitstraalt en geeft je ogen meer rust. Het zijn brillen met een blauw licht filter die schadelijk blauw licht filtert voor de ogen. Er bestaan dus brillen met een blue filter die het blauwe licht filteren. Een ander voordeel is ook dat je hierdoor een scherper en helderder beeld hebt.
Blueblock Computerbril zonder sterkte zwart

BlueBlock filter zijn nauwelijks zichtbaar

BlueBlock brillenglazen met een blauw lichtfilter zijn vanwege dit filter heel licht en nauwelijks zichtbaar. Door het schadelijke blauwe licht, dat door beeldschermen wordt uitgestraald weg te filteren zorgt de computer blueblock bril ervoor dat je ogen vele malen minder vermoeid zijn na een dag hard werken achter de computer.

Is blauw licht echt schadelijk?

Nee niet altijd. Eigenlijk meestal niet. Blauw licht wordt ook gebruikt als lichttherapie bij mensen die last hebben van winterblues of oudere mensen met slaapproblemen. Want in donkere dagen onderdrukt het blauwe licht de aanmaak van melatonine waardoor een dipje wordt tegengegaan. Een teveel blauw licht kan leiden tot slechter in slaap komen. Onderzoek toont aan dat de meeste brildragers last hebben van vermoeide ogen na het gebruik van beeldschermen.

Wetenschappelijk onderzoek naar blauw licht en beeldschermen

De Nederlandse vereniging voor Slaap Waak onderzoek NSWO concludeerde al in 2013 dat er een verband is tussen computer of tabletgebruik en slaaptekort. Zo duurt het langer dat kinderen in slaap vallen als ze voor het slapengaan nog actief zijn geweest met een computer.

Het nadeel van weken achter beeldschermen zonder blauw licht filter bril.

Tegenwoordig kijken zoveel mensen 4 tot 6 uur per dag op een beeldscherm. Dat is belastend voor je ogen omdat de meeste beeldschermen zich op verschillende afstanden bevinden. Onze ogen zijn voortdurend bezig met scherp stellen van tekst en beeld bij het wisselen tussen deze beeldschermen. Het helpt een beetje als je je ogen tussendoor wat rust geeft door even in de verte te kijken als je langdurig op beeldschermen kijkt.

De voordelen van bril met blauw licht filter

Niet alleen is aangetoond dat een blauw licht blokkerende bril de aanmaak van melatonine kan verhogen, studies suggereren ook dat deze brillen een belangrijke verbetering van je slaap en van je mentale prestaties kunnen veroorzaken. Door het blokkeren van voornamelijk blauw licht in de avonduren van zenders zoals televisie, laptops, tablets en telefoons wordt het melatonine product (het nummer één slaap hormoon) in de pijnappelklier gestimuleerd. Met een blueblock computerbril heb je dan ook een bril die geschikt is voor het digitale tijdperk.

Deze bril bleek ook de slaap van een ploegmedewerker flink te verbeteren, als hij deze voor het slapen gaan gebruikte. Doordat hij in het overgrote deel van zijn ‘wakkere uren' vrijgesteld werd aan de schadelijke blauwe-licht-straling van computers, was het dragen van een blue light filter bril enorm belangrijk.

's Avonds, of beter nog: 12uur na het wakker worden, is het daarom belangrijk dat de melatonineproductie weer optimaliseert en dat het schadelijke blauwe kunstlicht wordt vermeden. Voor beeldschermbrillen zijn er genoeg onderzoeken die concluderen dat blauw licht blokkerende brillen kunnen helpen de ogen te beschermen tegen de nadelige effecten van dit licht.

Waar kun je een blauw licht filter bril kopen?

Bij computerbril.org kun je blauw licht filter brillen met verschillende monturen kopen. De blueblock brillen zijn op sterkte en zonder sterkte leverbaar. Ook voor de gamer is een blauw licht bril een uitstekende oplossing voor het beschermen van de ogen.