Wist je dat van de automobilisten er 42% slecht in het donker ziet? Ook de ANWB ziet het belang in van een nachtbril. Als de herfst van start gaat betekent dit dat het 's avonds eerder donker wordt. Veel mensen ondervinden daar hinder van, met name in de auto. Dat dit gevaarlijke situaties op kan leveren blijkt uit onderzoek.

Veel mensen hebben moeite om in het donker goed te zien. In sommige gevallen is dit erfelijk bepaald, we spreken dan over de oogafwijking ‘nachtblindheid'. Mensen die nachtblind zijn hebben tot een uur nodig om te wennen aan het donker om vervolgens weer goed te zien. Maar ook mensen die niet nachtblind zijn ondervinden last wanneer zij in het donker deelnemen aan het verkeer. Een snelle omschakeling van donker naar licht is

De oorzaak van slecht zicht in het donker kan van tijdelijke aard zijn.. Zo kan nachtblindheid veroorzaakt worden door een vitamine A tekort. Naast een check op een tekort aan vitamine A, zijn er meer manieren om zicht in het donker te verbeteren.. Zorg ervoor dat je je ogen laat wennen aan het donker voordat je met de auto de weg opgaat door korte tijd in de auto te zitten voordat je de motor start.

Wanneer je in het donker vaak onzeker bent op de weg, is het aan te raden een oogmeting te doen.. Ook zijn er contrastverhogende nachtbrillen die je helpen in het donker beter te zien.

Uit onderzoek van de SWOV blijkt dat verminderd zicht in het donker bij automobilisten van invloed kan zijn op het rijgedrag.. Mensen die niet goed zien in het donker compenseren dit vaak door rijden in het donker te vermijden, de rijsnelheid aan te passen en kijkstrategieën aan te leren.

Nachtbrillen verhelderen het zicht bij donkere weersomstandigheden en verhogen het contrast waardoor de autobestuurder een betere dieptebeleving krijgt. De Nachtbril, ook wel nachtzichtbril genoemd of bril met gele lenzen, is ideaal voor als je met de auto in het donkerin de avondsavonds op de weg moet rijden en veel last kan hebben van tegemoet komend verkeer met hinderlijke tegenliggers met felle koplampen.